IES M. Àngels Cardona
Inscripcions: del 3 al 12 de març de 2021, ambdós inclosos.
Realització de les proves: del 3 al 28 de maig
Us convidem a pujar amb nosaltres les escales de les dones i la ciència!
Les escales de la part més nova del centre s'han convertit en les Escales de les dones i la ciència per celebrar el dia 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Filleta en la Ciència.
Hi trobareu, ordenades cronològicament, 20 dones científiques que han destacat i destaquen en àmbits diferents de la ciència. Representen el conjunt de tantes i tantes dones de tots els àmbits científics, que tot i contribuir en l’avanç de la ciènciano se'ls hi ha reconegut la seua feina tant com ho mereixien.
Totes elles serviran de referent a les nostres alumnes, a les quals animam a seguir amb la seua vocació científica.
El dia 11 de febrer va ser el Dia Internacional de la Dona i la Filleta en la Ciència i ens vam unir a la campanya de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues que pretén denunciar les conseqüències de l’Efecte Matilda.
L'Efecte Matilda és el nom que rep una discriminació que han patit moltes científiques i que fou denunciada per primer cop per Matilda Joslyn Gage. Al llarg de la història, a moltes dones investigadores se'ls van negar les seves aportacions, i l'autoria dels seus descobriments va ser donada als seus companys d’investigació o als seus marits.
La manca de referents femenins en l’ensenyament i en la tradició impacta directament en el nostre alumnat: estudis recents en els quals s’estudia el comportament de filletes i fillets s’ha vist que, a causa dels estereotips de gènere, les filletes es consideren elles mateixes “menys brillants” que els seus companys. Això té un impacte negatiu en les aspiracions professionals de les filletes i que s’acaba traduint en una menor presència en carreres científiques i tècniques.
És per tot això que en el nostre centre posem en valor la tasca de les científiques que ens han precedit, denunciem la seva discriminació i animem a les nostres alumnes a seguir i perseverar en les vocacions científiques!
Títols acadèmics que es poden recollir:
- ESO (fins 2019)
- BATXILLERAT (fins 2020)
- FORMACIÓ PROFESSIONAL (fins 2019)
Horari secretaria: 9 - 14 hores
Sóc na Maria Sucarrats, enginyera i professora de Tecnologia de l'IES M. Àngels Cardona.
Des de 1999 imparteixo les assignatures de Tecnologia Industrial a batxillerat, i en aquells anys i en molts dels següents majoritàriament han estat al·lots els que cursaven aquestes assignatures, només trobàvem al voltant d’1, 2 o 3 al·lotes en grups 20-25 alumnes de Tecnologia Industrial. Això volia dir que poques al·lotes es plantejaven perfils d’Enginyeria o Arquitectura.
Però això està canviant!!
Els darrers anys s’està veient una tendència de canvi, el curs 18-19 ja teníem un 25 % d’al·lotes cursant Tecnologia Industrial, el curs passat vam arribar a un 33%, i enguany en el curs 20-21 hem arribat al curs “perfecte” on tenim el 50% d’al.lotes i 50% d’al.lots a 1r de batxillerat tecnològic.
Aquí us presento aquest gran equip, 18 alumnes a 1r de batxillerat de Tecnologia Industrial, amb 9 al·lotes i 9 al·lots, i 18 alumnes a 2n de batxillerat de Tecnologia Industrial on 6 són al.lotes.
Tot el grup i jo mateixa, ens hem volgut fotografiar davant l’aula de Tecnologia que duu el nom d’una de les nostres referents, na Núria Salan, química, enginyera metal·lúrgica, tecnòloga de prestigi, professora de la UPC i lluitadora incansable del paper de la dona a la ciència i la tecnologia.
Na Núria aviat ens tornarà a visitar i ens tornarà a encomanar la seva vitalitat i la seva idea principal: un món treballant en equip, dones i homes, és un món més fort, millor per tots i que aquesta cooperació entre gèneres ens farà arribar més enfora.
Grup de 1r de batxillerat
Grup de 2n de batxillerat
Inscripció: del 3 al 17 de març, ambdós inclosos. Les sol·licituds s'han de presentar a la secretaria del centre on es vol realitzar la prova.
Data de realització de la prova: 12 i 13 de maig
Els centres a Menorca que faran la prova de grau superior de cadascuna de les opcions són els següents:
Inscripció: del 3 al 17 de març, ambdós inclosos. Les sol·licituds s'han de presentar a la secretaria del centre on es vol realitzar la prova.
Data de realització de la prova: 12 i 13 de maig
Els centres a Menorca on es farà la prova d'accés a grau mitjà són els següents:
28è CONCURS LITERARI TALIA 2020
Bases del concurs
1. L'IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella convoca el 28è concurs literari Talia:
2. El concurs s'adreça a tot l'alumnat, professorat i personal no docent del centre.
3. Cada participant, segons el nivell que cursi, podrà presentar una auca, un recull de poemes, un relat curt, un diàleg teatral i/o un assaig.
4. Els textos es poden presentar en català, en castellà o en anglès.
Les obres han de dur un títol, han d’estar signades amb un pseudònim i s’han de presentar en FORMAT PDF, amb lletra Verdana, núm. 11 i interlineat 1’5. El nom del participant no podrà aparèixer a l'obra, ni com a títol, ni com a signatura ni com a part del text.
També s’haurà d’adjuntar un document PDF, només amb la següent informació: el títol de l'obra, el nivell i grup, el nom complet del participant i el seu pseudònim.
Les obres S'ENVIARAN PER CORREU ELECTRÒNIC, a l’adreça que s’indica a continuació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
5. Les narracions i els assaigs tindran una extensió mínima de dues pàgines i màxima de cinc. Els reculls de poemes, d'un a tres poemes, han de tenir un mínim de 14 versos. El diàleg teatral tindrà un mínim de tres pàgines i un màxim de cinc.
6. Els treballs hauran de ser inèdits i es podran enviar per correu fins el divendres 26 de març de 2021.
7. S'estableix un primer premi per a cadascuna de les modalitats i nivells que s'especifiquen al punt 1 d’aquestes bases. Aquests premis consistiran en un val per a llibres o altre material per un valor de 25€.
8. L’AFAMAC publicarà les obres guanyadores i finalistes en el llibret del concurs.
9. El jurat es reserva el dret de declarar desert algun dels premis, així com d'establir els finalistes que consideri oportuns, atesa la qualitat dels textos.
10. El veredicte del jurat, format per professorat, alumnes i representants de l’AFAMAC, serà inapel·lable i la proclamació dels guanyadors tindrà lloc el 23 d'abril de 2021, el dia de Sant Jordi, a la web i a les xarxes socials de l'institut.
Ciutadella de Menorca, 5 de febrer de 2021
Comissió Lingüística
© 2021 IES M. Àngels Cardona